kassandra tour logo

KASSANDRA'S DRINK, EAT & LEARN GUIDE

ΦΑΓΗΤΟ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • Back
    Next
ΑΓΡΙΟΛΟΥΔΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ


ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
(Wild Flowers in Kassandra Peninsula)

Tourist & Cultural Guide of Kassandra Halkidiki
Hotels & Rooms In Kassandra Halkidiki
KassandraTour
Η ελληνική χλωρίδα αριθμεί περί τα 5.700 είδη αυτοχθόνων φυτών. Ο υψηλός αριθμός των αυτοχθόνων ειδών της ελληνικής χλωρίδας κατατάσσει την χώρα μας, συγκριτικώς προς την έκτασή της, στις πρώτες θέσεις, αν όχι στην πρώτη, έναντι των άλλων χωρών της Ευρώπης. Προς σύγκριση, αναφέρουμε, ότι η χλωρίδα της Δανίας συνίσταται από περίπου 1.300 είδη και της Μεγάλης Βρετανίας από περίπου 2.200. Η Ελλάδα είναι υπέρμετρα πλούσια σε μοναδικά φυτά, είδη που απαντούν μόνον εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ονομάζονται ενδημικά και γενικώς αναγνωρίζεται ότι είναι ιδιαιτέρως πολύτιμα, εν μέρει επειδή πολλά είναι σπάνια, που φύονται μόνο σε μικρές, διασκορπισμένες ή μοναδικές τοποθεσίες, και το σημαντικότερο, επειδή, αν χαθούν είτε από πρόθεση είτε κατά λάθος, εξαφανίζονται ανεπιστρεπτί. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τα φυτά μας, μια διαπίστωση που είναι αληθινή για κάθε χώρα και φυσικά και για την Ελλάδα.
Μια περιήγηση στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας την άνοιξη έφερε την αναγκαιότητα της καταγραφής των κυριοτέρων από τα αγριολούλουδα της και όχι μόνο.

Η αναγνώριση των φυτών έγινε με την εφαρμογή Pl@ntNet Identify.


Ονομασία: Γλυκό μπιζέλι, Μοσχομπίζελο (Lathyrus odoratus)
Περιοχή: Νέα Φώκαια Άγιος Δημήτριος-Άγιος Φανούριος
GPS:40.116013, 23.415087
Φωτογράφηση: 2022
Το μοσχομπίζελο ή λουβανούδα, είναι ανθοφόρο φυτό του γένους Λάθυρος της οικογένειας των Φαβίδων, με προέλευση τη Σικελία, την Κύπρο, τη νότια Ιταλία και τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για ετήσιο αναρριχητικό φυτό, το οποίο αναπτύσσεται σε ύψος 1-2 μέτρα, όποτε είναι διαθέσιμη η κατάλληλη υποστήριξη. Τα λουλούδια είναι πολυάριθμα στα μασχάλια των φύλλων και εκπέμπουν ένα γλυκό άρωμα. Το Lathyrus odoratus, το γλυκό μπιζέλι ήταν ένα από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα από τον Mendel για να τονίσει τους γενετικούς νόμους για την κληρονομικότητα και την υβριδοποίηση.

Ονομασία: Κολχικό Το Φθινοπωρινό (Colchicum Autumnale)
Περιοχή: Παλιούρι Ακρωτήριο Κάνιστρο
GPS:39.921404, 23.741114
Φωτογράφηση: 2019
Βρέθηκε σε δύσκολη τοποθεσία στον λόφο Πύργος πάνω από το ακρωτήριο Κάνιστρο. Μοιάζει πολύ με τον κρόκο Κοζάνης. Το χαρακτηριστικό διάκρισης είναι ότι οι στήμονες στο κολχικό είναι έξι ενώ στον κρόκο μόνο τρεις. Το Colchicum Autumnale Κολχικό το Φθινοπωρινό είναι ένα τοξικό φυτό αφού προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια. Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό.

Ονομασία: Σιληνή (Silene Colorata-Silene Littorea)
Περιοχή: Νέα Φώκαια Γλυκά Νερά
GPS:40.143121, 23.370879
Φωτογράφηση: 2011
Την φωτογραφήσαμε το 2011 στην Νέα Φώκαια περιοχή Γλυκά Νερά, αλλά υπάρχει παντού στην Κασσάνδρα. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές δεκάδες είδη από φυτά της σιληνής, τα περισσότερα είναι ενδημικά κατά τόπους, δηλαδή φυτρώνουν μόνο στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Η σιληνή η έγχρωμη είναι ένα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της άνοιξης και προτιμά πεδινές και αμμώδεις περιοχές.

Ονομασία: Κρίταμο Ή Κρίθμον Το Θαλασσινό (Crithmum Maritimum)
Περιοχή: Νέα Σκιώνη-Λουτρά
GPS:39.941635, 23.542060
Φωτογράφηση: 2017
Το κρίθμον το παράλιο (Crithmum maritimum) με κοινή ονομασία κρίταμο ή αλμύρα, είναι φυτό της οικογένειας των σελινοειδών. Το κρίταμο έχει μεσογειακή κυρίως κατανομή και αποτελεί κοινό είδος των ελληνικών ακτών. Απαντά σε γκρεμούς, βράχια, τοίχους κοντά στη θάλασσα, ακόμη και σε προβλήτες ή και κυματοθραύστες, αποτελώντας μαζί με το γένος Limonium έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και διαδεδομένους εκπροσώπους της αλόφιλης βλάστησης στις βραχώδεις ακτές. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και έχουν χαρακτηριστικό γλαυκό χρώμα. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο και τα άνθη είναι λευκό-πρασινωπά, σε πυκνό σκιάδιο. Οι βλαστοί, τα φύλλα και οι καρποί του διατηρούνται συχνά σε άλμη ή ξύδι και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες.

Ονομασία: Κάππαρη (Capparis Spinosa)
Περιοχή: Παλιούρι Αυλάκι
GPS:39.914437, 23.653802
Φωτογράφηση: 2017
Capparis spinosa, Κάπαρη, Κάππαρη, Κάππαρις η ακανθώδης. Φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα σε χαμηλά υψόμετρα και ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές με ήπιο χειμώνα, σε βραχώδη κρεμνά, πετρώδεις βιότοπους και σε χωράφια. Το υπέροχο άνθος της Κάπαρης εμφανίζεται την άνοιξη ομορφαίνοντας τα ξερά και άγονα τοπία αλλά και τις παραλίες. Τα λουλούδια της κάπαρης πριν ανοίξουν, στο στάδιο που είναι ακόμα οφθαλμοί, μαζεύονται και τοποθετούνται σε αλατισμένο νερό με ξύδι αποτελώντας τη γνωστή κάππαρη του εμπορίου.

Ονομασία: Ζουμπούλι Ή Άγριος Νάρκισσος (Narcissus Tazetta)
Περιοχή: Νέα Σκιώνη Λουλούδια
GPS:39.954937, 23.510920
Φωτογράφηση: 2022
Το όνομα του προέρχεται από τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, τον Νάρκισσο, το δε tazetta σημαίνει μικρή κούπα, από το σχήμα της κιτρίνης κορόνας του άνθους. Οι νάρκισσοι περιλαμβάνουν περί τα 50 είδη. Στην Ελλάδα συναντώνται 6 με πιο δημοφιλή την γνωστή και από τους αρχαίους μύθους αμαρυλλίδα: Narcissus tazetta. Είναι πολυετές βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου και ανθίζει νωρίς τον χειμώνα, τα δε άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, (έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη), που γονιμοποιούνται από μέλισσες. Το άρωμα των ανθέων είναι σχεδόν μεθυστικό. Μεγάλη ποσότητα ανθέων νάρκισσου σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει ελαφρά νάρκωση.

Ονομασία: Αμάραντο (Limonium Narbonense)
Περιοχή: Παλιούρι Άγιος Νικόλαος
GPS:39.930479, 23.735763
Φωτογράφηση: 2010
Είναι πολύ διαδεδομένο ως αγριόχορτο στις Μεσογειακές χώρες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε άγονα, βραχώδη, αμμώδη, παραθαλάσσια εδάφη και σε υψόμετρο μέχρι 450 μέτρα. Είναι πολυετές φυτό αν δεν αντιμετωπίσει παγετό και αντέχει την ξηρασία. Τα πρώτα φύλλα εμφανίζονται στα μέσα Φεβρουαρίου και αναπτύσσονται ακτινωτά. Πριν το τέλος της άνοιξης (Μάρτιο έως Ιούνιο) εμφανίζονται τα άνθη ενώ τα φύλλα στη βάση αρχίζουν να ξεραίνονται. Το φυτό διατηρείται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού (Αύγουστο). Παρά τον γενικό μαρασμό του φυτού τα άνθη διατηρούνται σε καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα. Γι' αυτό χρησιμοποιείται και η ονομασία «αμάραντο».

Ονομασία: Θυμάρι (Thymbra Capitata)
Περιοχή: Κασσάνδρεια-Σίβηρη
GPS:40.051564, 23.377148
Φωτογράφηση: 2015
Με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση το θυμάρι είναι από τα κυρίαρχα μπαχαρικά στην ελληνική διατροφή. Διατηρεί το αρχαίο του όνομα «θύμος», που προέρχεται από το ρήμα «θύω» (θυσιάζω) με τη σημασία του ευωδιάζω. Το φυτό έχει πατρίδα τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ο βασιλιάς των θυμαριών είναι το «κεφαλωτό» (Thymbra capitata) με το εξαίσιο άρωμά του, από το οποίο παράγεται και το περίφημο θυμαρίσιο μέλι.

Ονομασία: Κρίνος Της Θάλασσας (Pancratium Maritimum)
Περιοχή: Άφυτος Λίμνα
GPS:40.101670, 23.439574
Φωτογράφηση: 2017
Ο Κρίνος της θάλασσας, ή θαλάσσιος ασφόδελος σε λαϊκή ονομασία, είναι αυτοφυές φυτό που συναντά κανείς σε αμμώδεις θαλάσσιες ακτές της Μεσογείου. Ο κρίνος της θάλασσας με τα μεγάλα εντυπωσιακά, λευκά, εύοσμα άνθη του, ανθίζει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα είδη στις αμμώδεις παραλίες της χώρας μας. Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές και ιδιαίτερα η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη απειλεί με εξαφάνιση τον κρίνο της θάλασσας. Χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο εξαιτίας της σταδιακής καταστροφής των ενδιαιτημάτων του.

Ονομασία: Ανεμώνη Η Στεφανωματική (Anemone Coronaria)
Περιοχή: Κασσάνδρεια Βουργάρα
GPS:40.079425, 23.359607
Φωτογράφηση: 2019
H ανεμώνη η στεφανωματική αποτελεί είδος κοινό στην περιοχή του Αιγαίου και στο νοτιοανατολικό χερσαίο τμήμα της χώρας, η κατανομή γίνεται πιο σποραδική στα βόρεια και δυτικά, ενώ απουσιάζει στο εσωτερικό της χώρας. Τα σέπαλα είναι συνήθως έξι και το χρώμα τους ποικίλει με πιο κοινά το κόκκινο, ιώδες, ροζ, λευκό, γαλάζιο. Ανθίζει από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, αν και υπό ευνοϊκές συνθήκες η ανθοφορία ξεκινά νωρίτερα από τέλη Οκτωβρίου με Νοέμβριο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website : www.kassandratour.gr ως πηγή των εικόνων.
Sunspot Web Design
   © Copyright 2008-2022 ®
Kassandra Halkidiki Guide
Kassandra Tour EAT & DRINK
Halkidiki Greece
Kassandra Hotels
Kassandria Halkidiki
Find Us on Facebook

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ
Τηλέφωνα επικοινωνίας :
+302374023330 & +306946676500
Υπεύθυνοι ιστοσελίδας :
Μαίρη Παπαδοπούλου & Βαγγέλης Κατσαρίνης
ΕΔΡΑ : Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
e-mail :
kass2010@otenet.gr
POSTERS FINE ART e-shop
KASSANDRA'S DRONES
Kassandra's Real Estate