kassandra tour logo

KASSANDRA'S DRINK, EAT & LEARN GUIDE

ΦΑΓΗΤΟ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • Agia Paraskevi

    View From The Hill

  • Nea Fokea

    Full Moon Rising

  • Nea Skioni

    Night View From The Fishing Port

  • Paliouri

    View From Fields

  • Pefkochori

    Sunrise At The Beach

  • Polychrono

    Sunset At The Beach

  • Sani

    View From The Hill Of Tower

  • sunset

    Afytos (Athitos)

    Sea View From Mpalkoni

  • glarokavos

    Fourka

    View From The Hill

  • Haniotis (Hanioti)

    Dolphin's Road To Beach

  • Kalandra

    Main Church's Square

  • Kallithea

    View From The Hill

  • Kassandria

    View From The Hill

  • Kassandrino

    View From The Hill

  • Kriopigi

    View From The Hill


KASSANDRA HALKIDIKI SIGHTS & PHOTO GALLERY
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αξιοθέατα της Χερσονήσου Κασσάνδρας (Γενική περιγραφή)

Nea Fokea
Afytos (Athitos)
Kallithea
Kriopigi
Loutra of Agia Paraskevi
Paliouri
Polychrono
Pefkochori
Haniotis (Hanioti)
Agia Paraskevi
Nea Skioni
Mola Kalyva
Kalandra
Fourka Beach
Posidi
Siviri
Sani
Fourka
Kassandrino
Kassandria
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Thursday, May 20, 2021
(Περίληψη)

Η Κασσάνδρεια είναι ένα παλιό μεγαλοχώρι σχεδόν στο κέντρο του μεσαίου τμήματος της χερσονήσου Κασσάνδρας. Το λαογραφικό μουσείο της Κασσάνδρειας προσφέρει στους επισκέπτες μια σύγχρονη αντίληψη της καθημερινής ζωής των κατοίκων παλαιότερων ετών. Ο ανεμόμυλος της Κασσάνδρειας χτίστηκε το 1904 και σώζεται μέχρι σήμερα ερειπωμένος, χωρίς τη φτερωτή του και χωρίς στέγη. Η οργάνωση της αγοράς γύρω από τον πεζόδρομο σε συνδυασμό με την πληθώρα των καταστημάτων που καλύπτουν όλες τις αγοραστικές ανάγκες του κοινού, μπορούν με ασφάλεια να χαρακτηρίσουν την πόλη ως εμπορικό κέντρο. Η περιήγηση στη σύγχρονη αγορά, στο παζάρι της (κάθε Τρίτη), στα γραφικά ταβερνάκια, στην ιστορική της πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο καθίσταται αξέχαστη για τον επισκέπτη της πόλης. Ο γεροπλάτανος βρίσκεται στην παλιά πλατεία στο κέντρο της Κασσάνδρειας και δίπλα στην πιό παλιά βρύση. Είναι ίσως το αρχαιότερο δένδρο της Κασσάνδρας σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες και φυσικά εμφανίζεται σε πολλές παλιές φωτογραφίες.
Στην Καλλιθέα βρίσκονται τα ερείπια ενός από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του Άμμωνα Δία στην αρχαιότητα. Στην Καλλιθέα έχει ανασκαφεί το ιερό του Διονύσου και των Νυμφών, τμήμα του ιερού του Άμμωνα Δία (ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή από τον 5ο αιώνα π.Χ.) και η περιοχή του βωμού. Στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. κατασκευάστηκε μεγάλος ναός δωρικού ρυθμού προς τιμή του Άμμωνα Δία. Ο Διόνυσος είχε ήδη αρχίσει να λατρεύεται στην περιοχή από τον 8ο αιώνα π.Χ., όπως φανερώνουν μια σκάλα σκαλισμένη στο βράχο και μια σπηλιά που ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του θεού. Μία ιδιόρρυθμη, πρωτότυπη και μοναδική παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Σωλήνα της κοινότητας Καλλιθέας στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής μπροστά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Παλλήνη και Άθως.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο, που προξενεί κατάπληξη και δέος στον επισκέπτη, είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Αφύτου με ιστορία που χάνεται στα βάθη των 28 αιώνων ζωής του.
Η πόλη Μένδη ήταν, κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα σημαντικός τόπος, λόγω της πολιτιστικής ανάπτυξης και του ονομαστού κρασιού. Η Μένδη ήταν γνωστή για τα εξαιρετικής ποιότητος λευκά κρασιά της και το έμβλημά της ήταν ένας όνος σε οργασμό. Ο κυρίως αρχαιολογικός χώρος, έκτασης 1200 μ. επί  600 μ., εντοπίζεται στο επίπεδο πλάτωμα και τις πλαγιές ενός πευκόφυτου λόφου ο οποίος καταλήγει ομαλά προς την θάλασσα. Στο νεκροταφείο, το οποίο εντοπίστηκε στην παραλία του ξενοδοχείου Μένδη, ερευνήθηκαν 241 συνολικά ταφές, που χρονολογούνται από τα τέλη του 8ου-αρχές 7ου ως τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Σήμερα, δίπλα στη θάλασσα, σώζονται κάποια μέρη του τείχους της αρχαίας Μένδης και τέσσερα χιλ. δυτικά, ο Ναός του Ποσειδώνα. Κοντά στο ναό βρίσκεται ο φάρος που κτίστηκε το 1864. Ένα χιλ. δυτικά του χωριού, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα όλο τον κάμπο, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Πλασταριώτισσας, που κτίστηκε το 1619. Η εν λόγω εκκλησία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή και τη σταύρωση του Χριστού.
Στην περιοχή Σάνη σώζεται ο Πύργος του Σταυρονικήτα (Αγίου Γεωργίου) που χρονολογείται από το 1543 και κτίστηκε με σκοπό να προστατεύει το μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Επίσης, στην τοποθεσία Μεγάλη Κύψα της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μια μοναδική, για το μακεδονικό χώρο, ρωμαϊκή αγροικία αποκαλύπτει για πρώτη φορά την αρχιτεκτονική σχέση των ρωμαϊκών κτιρίων με τους επαρχιακούς παλαιοχριστιανικούς ναούς.
Το μετόχι της Μονής του Αγίου Παύλου στην Νέα Φώκαια με τον πύργο του Αγίου Παύλου ήταν από τα επιβλητικότερα του είδους στην Κασσάνδρα. Ο πύργος του είναι ο μοναδικός πύργος της Χαλκιδικής πού διατηρείται μέχρι και τις επάλξεις. Πρόκειται για έναν από τους μικρούς πύργους του είδους, με διαστάσεις κατόψεως μόλις 7X7 και ύψος 17 μέτρα. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίσθηκε, αν και επικρατεί η ατεκμηρίωτη άποψη ότι πρόκειται για κτίσμα του 1407.
Στο Πολύχρονο ο επισκέπτης μπορεί να δει τη μοναδική λίμνη Μαυρόμπαρα, μόλις 3 χμ. από το Πολύχρονο και σε υψόμετρο 200 μ. στην καρδιά της Κασσάνδρας προς το βουνό, έναν υδροβιότοπο όπου ζουν  τρία είδη σπάνιας νεροχελώνας. Η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες, λόγω του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντός της.
Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά, ο οποίος αποτελείται κυρίως από παραθεριστικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Οι κάτοικοι, που διαμένουν μόνιμα στα Λουτρά, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη μελισσοκομία, την καλλιέργεια της ελιάς και τον τουρισμό. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές, φημισμένες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες (SPA).
Περί τα δύο χιλιόμετρα νοτίως της Νέας Σκιώνης, στην στενή λωρίδα ανάμεσα στον δημόσιο δρόμο και την θάλασσα, βρίσκεται ο μετοχιακός ναός της Παναγίας Φανερωμένης. Το εσωτερικό του ναού ήταν κατάγραφο με τοιχογραφίες, από τις οποίες σώζεται, ακόμη, ένα σημαντικό τμήμα. Οι τοιχογραφίες της Φανερωμένης φαίνεται να είναι έργο ενός «λαϊκότροπου» ζωγράφου του τέλους του 16ου αιώνος, ο οποίος ακολουθεί την «παραδοσιακή» ζωγραφική της εποχής του.
Στο κέντρο της χερσονήσου Κασσάνδρας, σε μια καταπράσινη κοιλάδα με ένα πανέμορφο πευκόφυτο ορίζοντα, απλώνεται το χωριό Κασσανδρινό. Ένα παραδοσιακό χωριό με 100 σπίτια και 250 μόνιμους κατοίκους. Η απάνεμη, ήρεμη και πανέμορφη κοιλάδα, που βρίσκεται το χωριό, ήταν κατοικημένη κατά την αρχαιότητα και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Το γεγονός αυτό μαρτυρούν τα απομεινάρια κτισμάτων αλλά και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (παλιά κατακόμβη) με θαυμαστές τοιχογραφίες.
Νοτιοανατολικά του Παλιουρίου στο τέλος του Τορωναίου κόλπου συναντά κανείς τον οικισμό Άγιος Νικόλαος Κανίστρου με τους δύο γραφικούς κολπίσκους και τον φυσικό όρμο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η θέση της αρχαίας πόλης Θέραμβος τοποθετείται στην περιοχή του σύγχρονου Παλιουρίου. Στην επικράτεια της Θεράμβου φαίνεται να υπάγεται το ιερό του Απόλλωνα Καναστραίου, η ύπαρξη του οποίου βεβαιώνεται από αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στο ιερό του Άμμωνος Διός στην Άφυτο. Αν και το ιερό δεν έχει εντοπιστεί ανασκαφικά, η μαρτυρία του Σκύλακα, που κατονομάζει το Καναστραίο ακρωτήριο «ιερόν ακρωτήριον», μας επιτρέπει να αναζητήσουμε το συγκεκριμένο ιερό στη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, όπου είναι ορατοί μέσα στη θάλασσα τοίχοι κτιρίων και όστρακα.

Αρχαιολογικοί Χώροι Χερσονήσου Κασσάνδρας Χαλκιδικής
Thursday, May 20, 2021
(Archaeological Places in Kassandra's Peninsula)

01. Ιερό του Άμμωνα Δία (Καλλιθέα)
02. Ιερό του Διονύσου (Καλλιθέα)
03. Ιερό του Ασκληπιού (Καλλιθέα)
04. Ιερό του Ποσειδώνα (Ποσείδι)
05. Ιερό της Αρτέμιδος (Σάνη)
06. Ιερό του Απόλλωνα (Παλιούρι)
07. Αρχαία Άφυτις (Άφυτος (Άθυτος))
08. Αρχαία Θέραμβος (Παλιούρι)
09. Αρχαία Μένδη (Καλάνδρα)
10. Αρχαία Νεάπολις ή Αιγή (Πολύχρονο)
11. Αρχαία Σάνη (Σάνη)
12. Αρχαία Σκιώνη (Νέα Σκιώνη)

Ammon Zeus Sanctuary in Kallithea
Ancient Afytos
Ancient Mendi
Ancient Sani
Ancient Skioni
Ancient Polychrono
Βυζαντινά Μνημεία Κασσάνδρας
(Kassandra's Byzantine Monuments)


01. Παναγία Φανερωμένη ξωκλήσι 16ου αιώνα στην Νέα Σκιώνη(Τοιχογραφημένο)
02. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Καλάνδρας(Παναγία Πλασταριώτισσα)(Τοιχογραφημένος)(1619)
03. Ναός Αγίου Αθανασίου στην Φούρκα Χαλκιδικής(Τοιχογραφημένος)(γύρω στο 1600)
04. Ναός Παναγίας Μαυρούτσας(Ζωοδόχου Πηγής)(Τοιχογραφημένος)(γύρω στο 1600)(1958 Ανακαίνιση)
05. Ναός της Αγίας Τριάδας Κασσανδρινού(Τοιχογραφημένος)(πριν το 1800)
06. Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σωλήνας Καλλιθέας(Αρχές 5ου αιώνα)
07. Βυζαντινός Πύργος του Αγίου Παύλου στην Νέα Φώκαια(1407)
08. Αγίασμα Αγίου Παύλου στην Νέα Φώκαια
09. Βυζαντινός Πύργος Αγίου Γεωργίου(Σταυρονικήτα) στην Σάνη(1450)
10. Ναός Αγίου Δημητρίου Αθύτου(Eικόνες του ζωγράφου Δανιήλ)
11. Ναός Γέννησης Θεοτόκου Κασσάνδρειας(1850)(Μαρμάρινο υπέρθυρο)
12. Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Μεγάλη Κύψα
13. Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σκάλα Φούρκας

Kassandra's Byzantine Monuments
Kassandra's Churches & Chapels
Metochia of Kassandra
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website : www.kassandratour.gr ως πηγή των εικόνων.
Sunspot Web Design
   © Copyright 2008-2023 ®
Kassandra Halkidiki Guide
Kassandra Tour EAT & DRINK
Halkidiki Greece
Kassandra Hotels
Kassandria Halkidiki
Find Us on Facebook

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ
Τηλέφωνα επικοινωνίας :
+302374023330 & +306946676500
Υπεύθυνοι ιστοσελίδας :
Μαίρη Παπαδοπούλου & Βαγγέλης Κατσαρίνης
ΕΔΡΑ : Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
e-mail :
kass2010@otenet.gr
POSTERS FINE ART e-shop
KASSANDRA'S DRONES
Kassandra's Real Estate